Συνεδριάζει αναζητώντας λύσεις ο Σύλλογος της Ασπίς

writing_3

Μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων του ομίλου Ασπίς, καλείται να λάβει την ερχόμενη Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ασφαλισμένων στον όμιλο, το οποίο συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει το πως θα κινηθεί μετά την απορριπτική ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγές του IW αναφέρουν ότι το Δ.Σ. θα κληθεί να εξετάσει αν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιμένοντας στη θέση του ότι το δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους λόγω της πλημμελούς εποπτείας την οποία επί χρόνια ασκούσε στον όμιλο Ασπίς.

Παράγοντες του Συλλόγου, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δήλωσαν στο IW ότι μπορεί να μην υποχρεώνει το δημόσιο να καταβάλλει αποζημιώσεις, ωστόσο αναγνωρίζει την ευθύνη των αρμοδίων αρχών για την έκταση που έλαβε το ζήτημα της Ασπίς και το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους των αποζημιώσεων να πιέσουν ώστε, τελικά, να δοθεί στην υπόθεση αυτή πολιτική λύση.

Όπως τονίζουν, βάσει της απόφασης του ΣτΕ η καταβολή των αποζημιώσεων θα απαιτήσει την πάροδο πολλών χρόνων, καθότι οι διαδικασίες εκκαθάρισης του ομίλου είναι χρονοβόρες, ενώ, όπως επισημαίνουν, ακόμη κι αν από την εκκαθάριση καλυφθεί ένα μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που οφείλει ο όμιλος στους ασφαλισμένους του, το εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που στη συνέχεια θα κληθεί να καλύψει το 70% της διαφοράς δεν έχει τα αναγκαία αποθέματα ώστε να ανταποκριθεί, διότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που συγκέντρωσε από το 2010 οπότε και ιδρύθηκε, τα διέθεσε για την αποζημίωση των ασφαλισμένων στη VDV Leben, της οποίας επίσης η άδεια ανακλήθηκε.

Insurance World.gr

Leave a Comment