Το 40% των vοικοκυριών έχει ανάγκη αυτή την ασφάλιση

dog-insurance-1

Η ιδέα της ασφάλισης στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί σε πολλούς τομείς πέρα από τους βασικούς – υγεία, σύνταξη, περιουσία. Ένας απο αυτούς, που ακόμη στη χώρα μας είναι σε…εμβρυακή φάση, είναι και η ασφάλιση κατοικιδίων.

Στην Ελλάδα δεν πωλείται παρά μόνο ως κάλυψη σε πακέτα αστικής ευθύνης (δάγκωμα σκύλου) ιδιωτών έναντι τρίτων – συνήθως μάλιστα, από την κάλυψη εξαιρούνται ράτσες που θεωρούνται κατεξοχήν επιθετικές όπως τα ροτβάιλερ και τα πιτ μπουλ.

Το ότι δεν πωλείται, σημαίνει άραγε ότι δεν θα αγοραζόταν κιόλας;

Σύμφωνα με έρευνα της VPRC που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου, κατοικίδιο έχει το 40% των ελληνικών νοικοκυριών.

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδια γνωρίζουν πόσο συχνές και κοστοβόρες είναι οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, όπως και το ότι τα κατοικίδια νοσούν από τις ίδιες ασθένειες που νοσεί και ο άνθρωπος: αθρίτιδα, λοιμώξεις αναπνευστικού, νεφρά, καρκίνοι.

Και ακόμη και όσοι δεν έχουν, γνωρίζουν οτι το δέσιμο ανθρώπων – κατοικιδίων αγγίζει, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα επίπεδα λατρείας.

Πόσες πιθανότητες λοιπόν άραγε υπάρχουν, να αγόραζε αυτό το 40% των ελληνικών νοικοκυριών ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τα κατοικίδιά του;

Ας δούμε τι περιλαμβάνει αυτού του είδους η ασφάλιση, τουλάχιστον στις χώρες στις οποίες χρησιμοποιείται ευρέως. (Πρώτες σε ασφάλιση κατοικιδίων είναι η Σουηδία (1 στα 2 κατοικίδια είναι ασφαλισμένο), η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Σε γενικές γραμμές, αφορά αποζημίωση κατόπιν κτηνιατρικής θεραπείας η επέμβασης λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, αποζημίωση κατόπιν θανάτου λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, αποζημίωση λόγω κλοπής ή απώλειας, κάλυψη εξόδων ευθανασίας και φυσικά και κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Βρετανία οι ασφαλιστικές καλύπτουν έως και το 100% των εξόδων υγείας που θα παρουσιάσει το ασφαλισμένο κατοικίδιο, προσφέρουν ωστόσο και την ευκαιρία εκπτώσεων στο ασφάλιστρο μέσω συμμετοχής του ιδιοκτήτη. Κάποιες δεν δέχονται απεριόριστο λογαριασμό από τον κτηνίατρο και αποζημιώνουν με βάση δικούς τους καταλόγους. Η αποζημίωση γίνεται μετά από την πληρωμή της θεραπείας και με υποβολή σχετικής αίτησης στις ασφαλιστικές.

Στη συγκεκριμένη χώρα,τα ασφάλιστρα αναμένεται το 2018 να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο αγγλικές λίρες. Στις ΗΠΑ, στα τέλη του περασμένου έτους, ήταν ασφαλισμένα πάνω από 1 εκατομμύριο κατοικίδια (σκύλοι σε ποσοστό 90% και κατόπιν γάτες) και τα συνολικά ετήσια ασφάλιστρα φτάνουν τα 595 εκατομμύρια δολλάρια (πηγή: North American Pet Ηealth Insurance Association)!

Μάλιστα, από το 2008 που ξεκίνησε στην Αμερική η καταγραφή των ασφαλίστρων, μέχρι το 2012, τα ασφάλιστρα υγείας κατοικιδίων αυξήθηκαν ανά μέσο όρο κατά 13% ετησίως. Από το 2012 έως το 2013 αυξήθηκαν κατά 14,6%.

Η μέση ετήσια αύξηση για το ίδιο χρονικό διάστημα στους κλάδους ατυχήματος και υγείας δεν ξεπέρασε το 3,5%.

Το πρώτο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικιδίων γράφτηκε το 1890 στην Σουηδία και αφορούσε άλογα και διάφορα άλλα κοπάδια.

Στην Βρετανία η πρώτη ασφάλιση κατοικιδίου πουλήθηκε το 1947 ενώ χρόνια μετά, το 1982, ασφαλίστηκε για πρώτη φορά κατοικίδιο στις ΗΠΑ. Μάλιστα πρόκειται για ένα κατοικίδιο που οι μεγαλύτεροι σίγουρα θυμούνται από την ελληνική τηλεόραση: την όμορφη Λάσσυ από το ομώνυμο σήριαλ της δεκαετίας του 1970!

Μέχρι πρόσφατα, τα συμβόλαια υγείας κατοικιδίων συνήθως δεν κάλυπταν την προληπτική ιατρική φροντίδα (π.χ. τα εμβόλια) ή την στείρωση. Τελευταία και με την άνθηση που γνωρίζει η σχετική βιομηχανία, κάποιες εταιρίες προσφέρουν κάλυψη & της βασικής περίθαλψης (ολοκληρωμένη κάλυψη).

Οι καλύψεις είναι ετήσιες ή ετησίως ανανεούμενες. Στις ετησίως ανανεούμενες, παθήσεις που συνέβησαν την χρονιά που προηγήθηκε, αφαιρούνται από το συμβόλαιο – αν ξαναπάθει το ίδιο το κατοικίδιο, ο ιδιοκτήτης το πληρώνει από την τσέπη του. Τα ετήσια συμβόλαια έχουν βεβαίως άλλους περιορισμούς. Δηλαδή βάζουν ταβάνι στην αποζημίωση ανά ασθένεια, ή ανα ασθένεια ανά έτος κ.λπ.

Κάποιες εταιρίες καλύπτυν ακόμη και υπηρεσία φύλαξης και διατροφής του ζώου σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του νοσήσει και χρειαστεί να νοσηλευτεί και κάποιες προσφέρουν αμοιβή, σε όποιον βρει και παραδώσει ένα εξαφανισμένο ζώο.

dog-insurance

Η ασφάλιση κατοικιδίων είναι κάτι που ο κόσμος θέλει και έχει ανάγκη. Οι συναισθηματικοί δεσμοί των ανθρώπων με τα σκυλιά ή τα γατιά τους είναι μυστήριοι, ανεξήγητα βαθείς και δυνατοί. Είναι απίθανο λοιπόν να πουν όχι σε μια πράξη που ευνοεί την υγεία τους και την τσέπη τους ταυτόχρονα.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, τα σκυλιά και τα γατιά τους είναι σαν μέλη της οικογένειάς τους. Σε μια κρίσιμη στιγμή, θέλουν να είναι σε θέση να πάρουν την απόφαση που πρέπει, όχι την απόφαση που αντέχει το πορτοφόλι τους!!

Σήμερα στην Ελλάδα, μια σοβαρή εγχείρηση κοστίζει περί τα 3.000 – 5.000 ευρώ. Στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένας κατάλογος με τις ακριβότερες αποζημίωσεις που δόθηκαν το 2013:

Όσον αφορά τους σκύλους, η μεγαλύτερη αποζημίωση έφτασε τα 40,000 δολάρια λόγω δυσπλασίας οστών σε ένα τρίχρονο θηλυκό Μπόρντερ Κόλι. Τη δεύτερη θέση κατέχει αποζημίωση 36.000 δολαρίων που κόστισε η αφαίρεση υγρού από πλευρά και πνεύμονα σε ένα Ροτβάιλερ 1 έτους. Στα γατιά, η υψηλότερη αποζημίωση, 17,500 δολάρια, δόθηκε για μια αρσενική γατούλα Σιάμ γάτα 6 ετών που έπασχε από οξεία εντερική φλεγμονή ενώ η θεραπεία για ένα γατάκι 10 ετών που έπασχε απο νεφρική ανεπάρκεια έφτασε τα 16.000 δολάρια. (πηγή: NAPHIA 2013 State of the Industry Report)

Oι Αμερικανοί ετιμάται ότι πληρώνουν περί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την ιατρική φροντίδα κατοικιδίων.

Grass

Η κτηνιατρική προοδεύει όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της ιατρικής και μπορεί να θεραπεύσει τις βαρικές αρρώστιες των ζώων. Είναι σίγουρο ότι η πλειψοηφία των ιδιοκτητώνοι θα ήθελαν να σώσουν τη ζωή του ζώου τους και να μην αναγκαστούν να το αφήσουν να αποδημήσει γιατί δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζεται…

Οι ασφαλιστικές φαίνεται ότι αυτό το κατάλαβαν, και έχουν ανταπεξέλθει κατάλληλα στις περιστάσεις.

Βεβαίως, οι συνήθεις παθήσεις δεν κοστίζουν σε καμία περίπτωση, όσο οι παραπάνω και αφορούν προβλήματα όπως ωτίτιδες, αθριτικά, καταρράκτες κ.λπ.

Στις ΗΠΑ, κάθε Σεπτέμβρης είναι ο μήνας Ασφάλισης Υγείας Κατοικιδίων, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ομοσπονδία Υγείας Κατοικιδίων Βορείου Αμερικής (NAPHIA) ενημερώνει και εκπαιδεύει, με διάφορες εκδηλώσεις, τους ιδιοκτήτες κατοκιδίων, στο τι σημαίνει ασφάλιση κατοικιδίου και πως αυτή λειτουργεί. Μάλιστα οι περισσότερες, που είναι και εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο αντικείμενο εταιρίες, προσφέρουν την ασφάλιση σε συνεργασία με κτηνιάτρους.

Ο Γκάντι είχε κάποτε πει ότι “το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα του”.

Μια πρόχειρη έρευνα στο Ίντερνετ έδειξε ότι στην Ελλάδα, τα πρακτορεία που προσφέρουν τέτοια ασφάλιση σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού, μετριούνται στα δάχτυλα.

Και όμως. Σχεδόν κάθε πολίτης έχει κάποιου είδους πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη, δημόσια ή ιδιωτική. Το ζώο του όμως, δεν έχει καμία.

 

yay-4316697-digital

 

Underwriter.gr

Προ του λουκέτου πολλές κλινικές στα νοσοκομεία Σε συνθήκες διάλυσης

 

Τραγικές είναι πλέον οι συνθήκες παροχής περίθαλψης στα νοσοκομεία, όπου πολλές κλινικές ετοιμάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ οι γιατροί εργάζονται υπό τέτοια πίεση που, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν αρχίσει να γίνονται κυριολεκτικά επικίνδυνοι για τους ασθενείς.
Η ΟΕΝΓΕ έχει εξαγγείλλει κινητοποιήσεις μετά τις 20 Απριλίου αν δεν αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα.
Εξάλλου αύριο πραγματοποιείται στάση εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ με την συμμετοχή του Σωμτείου Εργαζομένων.
“Ορισμένα τμήματα είναι τραγικά υποστελεχωμένα, οι εφημερίες μας είναι απλήρωτες και δουλεύουμε με τόσο μεγάλη πίεση που αρχίζουμε να γινόμαστε στην κυριολεξία επικίνδυνοι” είπε στην “Π” το μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Κατρινάκης.

Χωρίς προσωπικό, χρήματα και υλικά στα άκρα η κατάσταση. Στάση εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τονίζεται ότι πλέον η κατάσταση έχει φθάσει στα άκρα και με αφορμή την προγραμματισμένη για αύριο στάση εργασίας από τις 8 έως τις 10 το πρωί στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων τονίζεται: “Είναι οριακή πλέον η λειτουργία του. Η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων το 2015 κατά 22,9 % από την προηγούμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή των περικοπών από τη νέα κυβέρνηση μαζί με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού έχουν τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του Πα.Γ.Ν.Η. Η υποβάθμιση και η συρρίκνωση όλων των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας και η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους ασθενείς στο Πα.Γ.Ν.Η. Περισσότεροι από 103 χιλιάδες ασθενείς το 2014 εξετάστηκαν στα εξωτερικά του ιατρεία και 97 χιλιάδες αντιμετωπίστηκαν στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου.

Από τα μεσάνυχτα στην ουρά για ραντεβού

Τα χαράτσια στην υγεία παραμένουν αντί να καταργούνται, το 5ευρω που όλο εξαγγέλλεται η κατάργηση του ακόμα ισχύει. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μη μπορώντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις των πρωινών τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Το απαράδεκτο καθεστώς στο κλείσιμο των ραντεβού κάθε πρώτη του μήνα με εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν στις ουρές από τα μεσάνυχτα και αρκετοί να μην καταφέρνουν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού γιατί στις 9 έως 10 σε αρκετά ιατρεία έχουν εξαντληθεί και να περιμένουν ως την πρώτη του επόμενου μήνα με αμφίβολο αποτέλεσμα προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς μας. Εργαζόμαστε με περικοπές στους μισθούς μας, με απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες ακόμα και προηγούμενων χρόνων με εντατικοποίηση, εξουθένωση και σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού. Ζητούμε και από τους ασθενείς να σέβονται και να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου καταδικάζοντας περιστατικά βίας σε βάρος μας. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι γέννημα και συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις”.

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι γιατροί

Εντωμεταξύ η ΟΕΝΓΕ προανήγγειλε κινητοποιήσεις μετά τις 20 Απριλίου αν μέχρι τότε δεν προχωρήσουν ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να στηριχθούν τμήματα που καταρρέουν.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται:
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να στηριχτούν τα τμήματα που καταρρέουν, οι ΜΕΘ, οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Απαιτεί την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων ετών που περιέκοψε η μνημονιακή συγκυβέρνηση, την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, την άμεση παροχή δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και του1 ευρώ ανά συνταγή, τη δόμηση συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας.
Η ΟΕΝΓΕ στην περίπτωση που διαπιστώσει πως μετά τις 20 Απριλίου δεν υπάρχουν δείγματα προόδου στα ζητήματα των προσλήψεων, της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών, της περίθαλψης των ανασφάλιστων θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις, των οποίων η μορφή και η χρονική στιγμή έναρξης θα εκτιμηθούν σε επόμενη συνεδρίαση”.

Αναμένονται εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας και θα μετέχει σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν προβλεφθεί 1.095 θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, οι οποίες δεν προκηρύχθηκαν ποτέ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία έχει καταγράψει τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Η ομάδα ζητεί επείγουσες προσλήψεις 800 μονίμων και 700 επικουρικών γιατρών και 2.500 νοσηλευτών.
Οι θέσεις αφορούν άμεσες ανάγκες λειτουργίας κρίσιμων μονάδων στη νησιωτική Ελλάδα και 130 θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

Εκτός λειτουργίας βγήκε ξανά στο ΠΑΓΝΗ ο επιταχυντής

Στον “αέρα” τινάζονται για μια ακόμη φορά οι θεραπείες των ογκολογικών ασθενών αφού χάλασε και πάλι το μηχάνημα του γραμμικού επιταχυντή που κάνουν τις θεραπείες τους.
Σύμφωνα με τον διοικητή ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Νίκο Χαριτάκη, τα ραντεβού ακυρώνονται και επαναπρογραμματίζονται με το δεύτερο μηχάνημα. Ο ίδιος είπε ότι θα γίνει προσπάθεια και βλέπει να έχει αποκατασταθεί μέχρι το Πάσχα.

www.patris.gr