ICAP: Στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα 28 ασφαλιστικές

Στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εντάσσονται 28 ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην έρευνα στο σύνολο των 500 εταιρειών με ebitda 13,2 δις, οι ασφαλιστικές εμφανίζουν ebitda 499 εκατ. και κερδη προ φόρων 467 εκατ. . Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των Business Leaders in Greece είναι τα κέρδη ebitda, δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Με βάση τα κέρδη προ φόρων οι ασφαλιστικές συμμετέχουν κατά 6,1%, στο σύνολο των 500, ενώ κατά 63,2% συμμετέχουν οι τράπεζες και το factoring. Βλέποντας τα στοιχεία με βάση τους κύκλους των εργασιών του 2013 παρατηρούμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτρελεί το 5,2%, ρο 32,3% οι λοιπές υπηρεσίες, το 26,2% το εμπόριο και το 25,3% η βιομηχανία.

Οι εταιρείες που βρίσκονται στους Business Leaders είναι:

ICAP_1

Πηγή: ICAP

Νοσηλεία ανασφάλιστων: Ναι μεν, αλλά…

Όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές των ανθρώπων του δημόσιου συστήματος υγείας, που κάνουν λόγο για μετ’ εμποδίων περίθαλψη των ανασφάλιστων, παρά τη θεσμοθετημένη κάλυψη τους. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια βάζουν εισοδηματικά κριτήρια για την περίθαλψη τους.

insurance world.gr

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας

Στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας στρέφονται οι Έλληνες καταναλωτές, όντας απογοητευμένοι
από τις παροχές του δημοσίου τομέα. Το περιορισμένο εύρος των καλύψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία αλλά και η έλλειψη υπηρεσιών ποιότητας έχουν τα τελευταία χρόνια προσανατολίσει τους καταναλωτές σε ιδιωτικές λύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου -με βάση την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τη δημόσια υγεία- η χώρα μας τοποθετείται στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, μόλις μία θέση πριν από τη Ρουμανία.

Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης πως τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα κρατικά νοσοκομεία, καθώς
το 78% πιστεύει ότι μπορεί να υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στο ΕΣΥ. Ικανοποιημένος από τη
λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων και του ΕΣΥ δηλώνει ένας στους τέσσερις πολίτες.

Σταδιακά οι Έλληνες τοποθέτησαν υψηλότερα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό την κάλυψη της υγείας τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες δημιούργησαν ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να καλύψουν όλο το εύρος των αναγκών.

Έτσι μαζί με τα προγράμματα ισόβιας διάρκειας, εμφανίστηκαν και τα προγράμματα ετήσιας διάρκειας, με τις
εταιρείες να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική σε αυτό τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προγραμμάτων που σημειώνουν ανάπτυξη είναι και τα συμβόλαια στα οποία υπάρχει αποκλειστική συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου το κόστος είναι πολύ προσιτό για τον ασφαλισμένο.

Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής, Ηρακλής Δασκαλόπουλος, «η κύρια τάση που διαφαίνεται στον κλάδο είναι η στροφή σε αυτόνομα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας αντί των ισόβιας διάρκειας προσαρτημάτων σε συμβόλαια ζωής. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς σε περιβάλλον Solvency II η διάθεση προγραμμάτων ισόβιας διάρκειας είναι εξαιρετικά δαπανηρή και απαιτεί τη δέσμευση δυσανάλογα υψηλών κεφαλαίων. Η στροφή αυτή είναι εμφανής από τη μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων που παρατηρείται από έτος σε έτος στον κλάδο των ανεξάρτητων ασφαλίσεων υγείας και αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα».

Πηγή: Insurance World Περιοδικό

Βόμβα στις συντάξεις με αυξήσεις 5 ετών και μείωση στη βασική

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί αυτή τη φορά θέμα ασφαλιστικού καθώς οι έως τώρα αλλαγές έχουν καταστήσει βιώσιμο το σύστημα ως το 2060 ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις

Πλέον όλα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε σύνταξη από δω και πέρα θα δουν τις αποδοχές τους να πέφτουν κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα … χάσουν το τρένο της συνταξιοδότησης καθώς έρχονται αυξήσεις στα όρια.

Το νέο σύστημα προβλέπει αύξηση των ορίων κατά πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γεγονός που αυξάνει τα έτη σε 20 από τα 15 που είναι σήμερα κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις συντάξεις με βαρέα και ανθυγιεινά.

Ταυτόχρονα από το νέο έτος, άρα και για όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της βασικής σύνταξης με βάση μια σειρά από όρους.

Όλα δείχνουν ότι με τη βασική σύνταξη στα 360 το σύστημα δεν αντέχει και θα χρειαστούν αναπροσαρμογές προς τα κάτω. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για βασική κοντά στα 320 ευρώ.

www.newsit.gr

Στο 1 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τα οχήματα από τις πλημμύρες

Περιορισμένης έκτασης εκτιμάται ότι είναι οι αποζημιώσεις τις οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές που υπέστησαν ακίνητα και αυτοκίνητα μετά τις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν γειτονιές τη Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Το γεγονός ότι τα ασφαλισμένα ακίνητα για ζημιές από φυσικά φαινόμενα και ακραία καιρικά γεγονότα είναι λιγότερα από το 10%, φαίνεται πως «έσωσε» τις ασφαλιστικές από αποζημιώσεις, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι για πολλοστή φορά εκλιπαρούν το κράτος να τους καλύψει οικονομικά.

Όσο για τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά, και που από μια πρώτη καταμέτρηση φαίνεται ότι φτάνουν στα 170, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιβαρυνθούν με ένα ποσό που, από μια πρώτη προσέγγιση που επιχειρούν παράγοντες της αγοράς, θα είναι σε σύνολο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό βέβαια στο βαθμό που τα συγκεκριμένα οχήματα θα είναι ανάλογα ασφαλισμένα, διότι οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι λόγω της κρίσης και της ανάγκης που υπάρχει για μειωμένα ασφάλιστρα πολλοί από τους κατόχους ΙΧ οχημάτων προτιμούν την κάλυψή τους μόνο για τις υποχρεωτικές από το νόμο παροχές (υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες από τροχαίο ατύχημα).

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν αρκετοί από τους κατόχους των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές την περασμένη εβδομάδα, να διαπιστώσουν ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους δεν τους καλύπτει για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, οπότε θα παραμείνουν ακάλυπτοι.

insuranceword.gr

Ανακάμπτει η Ιδιωτική Ασφάλιση μέσω Νοσοκομειακών Προγραμμάτων

Με όχημα τις πωλήσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά η ιδιωτική ασφάλιση, που μετά μια μακρά περίοδο πτώσης των εργασιών σταθεροποιείται. Η δραματική περικοπή στις δημόσιες δαπάνες υγείας και σύνταξης και ο βίαιος τρόπος με τον οποίο συντελέστηκαν οι αλλαγές αφήνουν το αποτύπωμά τους στη ζήτηση των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας και λειτουργούν ως ανάχωμα στην υποχώρηση των ασφαλιστικών εργασιών, που αποτέλεσαν με τη σειρά τους επίσης θύμα της κρίσης.

Η ανάκαμψη της αγοράς συνεπικουρείται από τις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, που προωθούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με τις τράπεζες, στρέφοντας τους πελάτες σε εναλλακτικές επενδύσεις αποταμιευτικού τύπου. Ειδικά σε μια περίοδο που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κατρακυλούν, τα unit linked προϊόντα εφάπαξ ή περιοδικών καταβολών –όπως ονομάζονται τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας– εμφανίζονται ως πειστική λύση αποταμίευσης και κρατούν τη σκυτάλη των πωλήσεων.

Ο χρόνος για την ιδιωτική ασφάλιση μετράει πλέον αντίστροφα και η χρονιά-ορόσημο δεν είναι παρά το 2015, όταν και τυπικά ενεργοποιείται η λεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που εισάγει ως βασική σύνταξη αυτήν των 360 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο, που αποτελεί το αναλογικό της σκέλος, θα προκύπτει ως αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου στο σύνολο του εργασιακού του βίου. Οι συνέπειες θα φανούν σε βάθος χρόνου, αλλά η χάραξη στρατηγικής είναι υπόθεση τού σήμερα.

πηγή: kathimerini

 

Ασφαλίσεις υγείας και επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα αγοράζουν οι Έλληνες

την πρώτη προτίμηση των Ελλήνων στην περίοδο της κρίσης έρχονται οι ασφαλίσεις υγείας στην Ιδιωτική Ασφάλιση , δείχνοντας έτσι την βαθειά κρίση στο δημόσιο σύστημα υγείας , αλλά και το υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων λόγω ανεργίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιριών η παραγωγή στον κλάδο υγείας στις ασφαλίσεις ζωής μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2014 εκτινάχθηκε στο +27,3 % και στον κλάδο ζημιών οι ασφαλίσεις Ασθένειας στο +39,2% .
Επίσης αύξηση παρατηρείται και στα ασφαλιστικά προϊόντα επενδύσεων του κλάδου ζωής, όπου μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014 η παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε αύξηση +54,7% . Αντίθετα τα κλασικά συμβόλαια ζωής παρουσιάζουν μικρή αύξηση +0,6% το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς η υψηλή ζήτηση των επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων σχετίζεται τόσο με την μείωση των επιτοκίων στις τράπεζες όσο και με τις υψηλές αποδόσεις που παρουσιάζουν οι τιμές μετοχών και ομολόγων που συνήθως επενδύουν τα προϊόντα αυτά οι ασφαλιστικές.

www.asfalisinet.gr

Η κύρια σύνταξη που θα καταβάλλουν τα Ταμεία από το 2015

Κλείδωσαν οι συντάξεις που θα καταβάλλουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για τα επόμενα επτά χρόνια. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για το 2015, ενώ στο ποσό αυτό θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης.

Ώς το 2021 η σύνταξη θα είχε φτάσει τα 375 ευρώ.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας την Κυριακή στο Mega.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσό της βασικής σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Το νέο σύστημα θα τίθεται σταδιακά σε ισχύ, καθώς προβλέπεται μεταβατική περίοδος με βάση τον νόμο 3863/2010.
Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι:
  •  Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι κοινός στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο.
  • Τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με ένα μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια μέχρι το τέλος του 2010 ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, δηλαδή το κάθε Ταμείο εφαρμόζει το δικό του σύστημα. Τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Newsroom ΔΟΛ