Επιβράβευση Ασφαλισμένων μέσω του Προγράμματος Ασφαλιστικός Γονέας

εξω

Με περισσότερα από €598.000 έχει μειώσει τα ασφάλιστρα η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α. στους κατόχους του προγράμματος Ασφαλιστικός Γονέας στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά σε μείωση ασφαλίστρων, την οποία έχουν εξασφαλίσει οι κάτοχοιτου προγράμματος απλά πραγματοποιώντας τις καθημερινές τους αγορές από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασφαλιστικός Γονέας παρέχεται χωρίς κόστος και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις καθημερινές αγορές του κατόχου, δίνοντάς του τη δυνατότητα:

1. Να καταβάλλει λιγότερα ασφάλιστρα σε οποιοδήποτε υπάρχον ή μελλοντικό ασφαλιστήριο συμβόλαιό του στην Ευρωπαϊκή Πίστη.
2. Να εξασφαλίζει δωρεάν αγορές τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης ή απώλεια ζωής από ατύχημα μέχρι και για 12 μήνες, το ύψος των οποίων είναι ίσο με τις αγορές από τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις.

Η απόκτηση του προγράμματος Ασφαλιστικός Γονέας είναι απλή και προσφέρεται μέσω του www.asfalistikosgoneas.gr, στο 210 8119690, ή σε έναν από τους 4700 συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Πίστης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

InsuranceDaily.gr

Στις τελευταίες θέσεις σε επάρκεια και ποιότητα κοινωνικής ασφάλισης υγείας η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Δείκτης Euro Health Consumer για το 2013, από μελέτη πραγματοποιείται για 35 χώρες στην Ευρώπη, η Ελλάδα υποχώρησε στη σχετική κατάταξη κατά 3 θέσεις συγκριτικά με το 2012,καταλαμβάνοντας την 25η θέση στον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

34664

Συγκεντρώνοντας συνολικά 568 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1000 βαθμών, σε σύγκριση με την 22η θέση που είχε λάβει το 2012 (με 617 βαθμούς).
Τα συστήματα αξιολογήθηκαν με κριτήρια τα Δικαιώματα ασθενών και πληροφόρηση, την Πρόσβαση (χρόνος αναμονής), την Αποτελεσματικότητα, το Εύρος και πρόσβαση σε υπηρεσίες, την Πρόληψη ασθενειών και τα Φάρμακα (πρόσβαση και κάλυψη αναγκών). H Ολλανδία κατέλαβε την 1 η θέση με 870 μονάδες και ακολούθησαν οι Ελβετία, Ισλανδία, Δανία και η Νορβηγία.
Τις χαμηλότερες βαθμολογίες επέτυχαν η Σερβία (451 βαθμούς), η Ρουμανία (478), η Λετονία (516), η Πολωνία (521) και η Βουλγαρία (528)
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε μελέτη με θέμα “Μελλοντικές Τάσεις και Προκλήσεις στο Χώρο της Υγείας” από ομάδα εργασίας του ΚΕΠΕ για την Ιnteramerican.
Επίσης σύμφωνα με το Δείκτης Euro Health Consumer για το 2013, η Ελλάδα σημείωσε την ταχύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνική περίθαλψη τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αφού οι δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012, υποχωρώντας στο 25,7% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα κατέχει την 9 η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (22% του ΑΕΠ το 2014), ενώ η Γαλλία είναι η πρωταθλήτρια, όσον αφορά το μέγεθος του κοινωνικού της κράτους αφού οι σχετικές δαπάνες υπερβαίνουν το 31% του ΑΕΠ.
Κατά μέσο όρο, οι χώρες του ΟΟΣΑ δαπανούν περισσότερα χρήματα για επιδόματα (12,3% του ΑΕΠ), από ότι για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (8,6% του ΑΕΠ). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στις αγγλοσαξονικές χώρες και στις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός Ευρώπης είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, αφού κυμαίνεται στο 25%-40%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό κοινωνικών δαπανών που καταλήγει στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα είναι μόλις 10% και είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ εκτός από την Τουρκία

asfalisinet.gr

Γιατροί: Μη ασφαλής η περίθαλψη των πολιτών στα νοσοκομεία

Γιατροί: Μη ασφαλής η περίθαλψη των πολιτών στα νοσοκομεία

  • Αθήνα
Για μη ασφαλή περίθαλψη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λόγο οι γιατροί εξαιτίας των περικοπών των δαπανών Υγείας. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η σωματική και πνευματική εξουθένωση του υπάρχοντος δυναμικού, συνδυαστικά με τις οργανωτικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, καθιστούν ανασφαλή και αναξιοπρεπή τη φροντίδα υγείας των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη του ΠΙΣ, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομιακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, προειδοποίησε ότι η έλλειψη 5.000 γιατρών και 10.000 νοσηλευτών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση το υπάρχον προσωπικό με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

«Όταν ο γιατρός ή ο νοσηλευτής είναι κουρασμένοι, σωματικά και ψυχολογικά, λόγω φόρτου εργασίας ή επειδή οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι σωστές, είναι πολύ λογικό να οδηγούνται σε ιατρικά λάθη, αντιδεοντολογικές πρακτικές και να μην τυγχάνει ο ασθενής της σωστής προσοχής, τόσο ως προς τη διάγνωση, όσο και ως προς την θεραπεία», επεσήμανε ο κ. Βαρνάβας τονίζοντας ότι στο φαινόμενο αυτό αποδίδεται και η αύξηση των περιστατικών ιατρικών λαθών τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προωθούμενες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο για εμπαιγμό γιατρών και νοσηλευτών αφού «μας υπόσχονται στελέχωση των νοσοκομείων, αλλά στον προϋπολογισμό του 2015 δεν έχει εγγραφεί το σχετικό κονδύλι. Για να μην αναφερθούμε στην περικοπή των δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομείων, που το 2014 θα κλείσει στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Τα νοσοκομεία έχουν στεγνώσει από υλικά. Χειρουργεία αναβάλλονται και οι γιατροί είναι υπόλογοι στους ασθενείς, όχι το υπουργείο Υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 300.000 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος με τη σειρά του προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 βάζει την Υγεία στην κλίνη του Προκρούστη. «Όλες οι δαπάνες υγείας για το 2015 είναι μειωμένες σε σχέση με το 2014. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ανύπαρκτη, η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει στα 1,6 δισ. ευρώ. Βάζουν στο στόχαστρο γιατρούς και φάρμακα, ενώ θα έπρεπε με επιστημονικά κριτήρια να προωθούν την αναδόμηση του συστήματος», ανέφερε.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι γιατροί για τον προϋπολογισμό του 2015, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία υπολογίζονται σε 4,23 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσουν το 2014. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων τη νέα χρονιά προβλέπεται στα 1,118 δισ. ευρώ (μείωση κατά 22,8%), σε σχέση με το 2014 που αναμένεται να κλείσει στα 1,450 δισ. ευρώ. Για τον ΕΟΠΥΥ η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται στα 526 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014 που είχε προβλεφθεί κονδύλι ύψους 633 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας το 2015 θα διαμορφωθούν στα 1,271 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 ήταν 1.625 εκατ. ευρώ (μείωση 354 εκατ. ευρώ). Τέλος, η εξωνοσομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται το 2015 στα 2 δισ. ευρώ, όπως και το 2014, καλύπτοντας και στους ανασφάλιστους πολίτες, που ανέρχονται σε περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια, ενώ περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό και το κόστος των εμβολίων.

«Όλες οι δαπάνες περικόπτονται διαρκώς, το δείχνουν και τα νούμερα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τα νοσοκομεία καταρρέουν λόγω απογύμνωσης τους από προσωπικό. Έχουν πει ότι οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα αρχίσουν να λειτουργούν με το νέο χρόνο. Με τι προσωπικό; Προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Ο χρόνος αλλάζει σε λιγότερο από έναν μήνα και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα σχέδιο», επεσήμανε ο κ. Βλασταράκος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποδόμησης του δημόσιου συστήματος υγείας, την πρόσφατη απόφαση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Λαζόπουλου, να κλείσει όλες τις κλινικές του ΕΣΥ που λειτουργούν στο νοσοκομείο και το ιατρικό προσωπικό να απορροφηθεί από τις υπάρχουσες πανεπιστημιακές.

«Πίσω από την απόφαση αυτή υπάρχουν σκοπιμότητες και το υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα θέση στο ζήτημα, ενώ θα έπρεπε. Η κοινωνία του Έβρου είναι ανάστατη. Οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη», επεσήμανε ο κ. Βαρνάβας.

Ενώ ο κ. Βλασταράκος σχολιάζοντας το θέμα εξήγησε ότι, «οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν παράλληλη δραση και στον ιδιωτικό τομέα της περίθαλψης. Οι γιατροί του ΕΣΥ αντιθέτως υποχρεούνται να έχουν αποκλειστική σχέση εργασίας με το κράτος. Η κατάσταση αυτή πλήττει απευθείας το δικαίωμα των ασθενών σε ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στις επαφές του τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Υγείας, για την διευθέτηση όλων των ανοικτών «μετώπων», έχει προτείνει:
- αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία,
- λειτουργία ενιαίου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες,
- εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων,
- μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ,
- επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
- εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού,
- θεσμοθέτηση της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για την καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας,
- δικαίωμα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς, που θα αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση,
με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ασφαλέστερη θεραπεία και διάγνωση των πολιτών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Καμπανάκι για τις ΕΠΥ στον επόπτη

STOP

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η δραστηριότητα των Ασφαλιστικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, με τα στελέχη της αγοράς να διαμαρτύρονται εντόνως για το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρεμβαίνει προκειμένου να περιορίσει την παρουσία των εν λόγω εταιρειών στη λογική του νόμου.

Σύμφωνα με ανώτατους κύκλους της αγοράς, το χαρτοφυλάκιο των ΕΠΥ περιλαμβάνει περί τις 500.000 οχήματα, με την τάση να παραμένει ανοδική, λόγω των δραματικών περικοπών που έχουν δεχθεί τα οικογενειακά εισοδήματα. Οι καταναλωτές, πλέον, επιλέγουν ασφαλιστική εταιρεία και πρόγραμμα ασφάλισης, προτάσσοντας ως βασικότερο κριτήριο το κόστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τιμολόγηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά, που πολλές φορές δεν εξασφαλίζουν στις εταιρείες την κερδοφορία τους.

Ήδη στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις επτά με οκτώ ΕΠΥ και όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, αν δεν υπάρξει παρέμβαση της ΤτΕ, αν η εποπτική αρχή δεν ζητήσει από τις εταιρείες αυτές να μετατραπούν σε υποκαταστήματα ασφαλιστικών εταιρειών ή σε Α.Ε., τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα των ΕΠΥ να υπερβεί το 10% του συνολικού στόλου οχημάτων της χώρας.

Μάλιστα, όπως δηλώνεται, εν όψει του Solvency II, αλλά και μετά τα αποτελέσματα των stress tests των ασφαλιστικών εταιρειών, η Εποπτική Αρχή θα έπρεπε μάλλον να επισπεύσει κάθε σχεδιαζόμενη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να προλάβει τα χειρότερα.

insuranceworld.gr