Αν η Ασφάλιση Έναντι του Σεισμού ήταν “Χαράτσι”, οι Αποζημιώσεις στην Κεφαλλονιά πως θα Ονομασθούν;

27/ 01/ 2014                                                                InsuranceDaily

Ο σεισμός στην Κεφαλλονιά, ευτυχώς χωρίς θύματα, μας φέρνει στην μνήμη διάφορες θύμησες από παλαιότερους σεισμούς, αλλά μας δημιουργεί και σκέψεις από πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων.

Οι σεισμοί και γενικότερα οι φυσικές καταστροφές είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός που πλήττει πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες και κάθε δέκα περίπου χρόνια ένας “μεγάλος” σεισμός μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Κι΄όμως η κουλτούρα των κατοίκων της  είναι κατά της ασφάλισης έναντι των κινδύνων από σεισμό. Παράδοξο, αλλά αληθινό. Συνηθισμένοι από την απλόχερη βοήθεια του κράτους σε περιπτώσεις σεισμών; Μισή αλήθεια αν σκεφθούμε τα κοντέινερς που για πολλά χρόνια, μετά τον σεισμό της Καλαμάτας και κυρίως μετά τον σεισμό της Αθήνας, αποτελούσαν τη μόνιμη κατοικία σεισμοπλήκτων. Ίσως  βέβαια να μην ήταν και έτσι και κάποιοι να βολεύτηκαν στην “προστασία του σεισμόπληκτου”. Ίσως πάλι να κυκλοφορούσε πολύ χρήμα για τους σεισμόπληκτους, που απλά δεν έφθανε στους σεισμόπληκτους. Μεγάλος τζίρος.

Όταν, πριν από αρκετούς μήνες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των οικοδομών έναντι του κινδύνου του σεισμού, όλοι μαζί οι σχετικοί-άσχετοι μίλησαν για “νέο χαράτσι κατά του λαού”. Δυστυχώς και οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν έτρεξαν να συμφωνήσουν και να μιλήσουν κι αυτοί για χαράτσι, λες και όλα τα υπόλοιπα που οι ίδιοι ψήφιζαν τα τελευταία χρόνια με ευκολία και εντυπωσιακή αναλγησία, δεν είχαν σχέση με χαράτσια ή δυσβάσταχτα μέτρα! Η ασφάλιση του σεισμού τους μάρανε!

Αλήθεια, ποιός θα αποζημιώσει σήμερα τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς; Όσοι είχαν αναπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση, ίσως να είχαν ασφαλιστεί. Όσοι πάλι είχαν την ατυχία να έχουν πάρει κάποιο στεγαστικό δάνειο, θα βρεθούν τυχεροί και θα αποζημιωθούνε. Οι άλλοι;  Περιμένουν από το κράτος; Δεν θα τολμήσει να υποσχεθεί τίποτα, εκτός κι αν οι εκλογές είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Οι κοντόφθαλμοι ας καταλάβουν κάποτε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι ιδιωτική, αλλά και τα κεφάλαια των αποζημιώσεων είναι επίσης ιδιωτικά. Προέρχονται από τα ασφάλιστρα των πελατών, αλλά τα ασφάλιστρα αυτά δεν επαρκούν για καταστροφικούς κινδύνους.

Η ασφάλιση προστατεύει τους πολλούς και κυρίως τους φτωχούς και τους αδύναμους. Ας προσπαθήσουμε να το μεταδώσουμε στην κοινωνία. Αλλά την περίοδο αυτή δεν μπορούμε, προέχει να ενημερώσουμε την κοινωνία ότι θα πληρώνει προκαταβολικά το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου της. Η τάξη στην αγορά πρέπει να περάσει μέσω αρνητικής επαφής με τον πελάτη, μέσω δημιουργίας αρνητικών συναισθημάτων και αρνητικών σκέψεών του! Δεν έχουμε σύμμαχο τον Πελάτη, τον έχουμε αντίπαλο, εχθρό. Δεν του εξηγούμε γιατί πρέπει να ασφαλιστεί, του ζητάμε απλώς προκαταβολικά τα ασφάλιστρα! Δεν του εξηγούμε γιατί πρέπει να εμπιστευτεί την ιδιωτική ασφάλιση, του δηλώνουμε ως Πολιτεία (Εποπτική Αρχή) ότι πρέπει να πληρώνει προκαταβολικά έναν Ιδιώτη, τον Ασφαλιστή.

Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

ΥΓ

Αλήθεια τι ευθύνη έχουν δημοτικοί άρχοντες και δημόσιοι φορείς, αν έχουν ανασφάλιστα δημόσια κτίρια; Δεν υποχρεούνται να τα ασφαλίσουν; Η ευθύνη τους φθάνει μέχρι την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων;

Η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ                                                                Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Νέα σύμβαση παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης από ιδιωτικές κλινικές προωθεί ο ΕΟΠΥΥ. Στη νέα σύμβαση, ο Οργανισμός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποζημιώνει δαπάνες νοσηλείας μετά την εξάντληση των μηνιαίων πιστωτικών γραμμών, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2014 ισχύει σύστημα κλειστών προϋπολογισμών.

Παράλληλα, ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ «διατηρεί το δικαίωμα κατόπιν προηγούμενου καθορισμού και αξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών από την Κλινική, να κατατάξει αυτήν σε κατηγορία με βάση κριτήρια». Μάλιστα, με απόφαση του Δ.Σ. ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει την κάθε κατηγορία συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής με διαφορετικό ποσοστό του ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια). Επιπλέον, με βάση την κατηγοριοποίηση της Κλινικής ο Οργανισμός δύναται να αποφασίζει και για τη συνέχιση ή διακοπή της ήδη ισχύουσας σύμβασης.

Πιο αναλυτικά, στη σύμβαση -την οποία αναμένεται να υπογράψουν εντός Φεβρουαρίου οι ιδιωτικές κλινικές- προβλέπεται ότι η κλινική υποχρεούται να διαθέτει για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ το 70% των κλινών της ανά τμήμα, σε κλίνες Γ΄ θέσης. Σε περιπτώσεις που αυτές αντιστοιχούν σε κατηγορία ανώτερη της Γ’ θέσης, η κλινική δεν δικαιούται να χρεώνει διαφορά θέσης στο δικαιούχο. Η χρέωση για τη διαφορά θέσης, για όσους ασθενείς είτε το επιθυμούν, είτε λόγω κάλυψης των διατιθέμενων κλινών Γ΄ θέσης, θα γίνεται με την απόλυτη συναίνεσή τους και με έγγραφη δήλωση. Ωστόσο, σε επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες πιστοποιούνται από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού ή με γνωμάτευση του θεράποντος Ιατρού, και εφόσον ο αριθμός των παρεχόμενων κλινών Γ΄ θέσης είναι κατειλημμένος, ο ασθενής νοσηλεύεται υποχρεωτικά σε βελτιωμένη θέση, χωρίς να επιβαρύνεται ο ίδιος με επιπλέον χρέωση.

Στη σύμβαση αναφέρεται επίσης ότι προκειμένου να εξοφληθεί η κλινική πρέπει να υποβάλει με αριθμό πρωτοκόλλου, στην αρμόδια για τον έλεγχο και την εκκαθάριση του λογαριασμού Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, όλα τα παραστατικά χρεώσεων ανά στάδιο νοσηλείας. Οι λογαριασμοί πρέπει να είναι συντεταγμένοι αναλυτικά ανά είδος χρέωσης. Για τη χρέωση των φαρμάκων και εξετάσεων της παράτασης νοσηλείας επισυνάπτεται αναλυτική κατάσταση όλων των χορηγηθέντων φαρμάκων, καθώς και τα παραστατικά χρέωσης των εξετάσεων με τιμολόγηση. Σημειώνεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν αποκλειστικά και μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη και όχι εκτέλεση διαγνωστικών ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.

Σε δυο μήνες οι ποινές για τα ανασφάλιστα

21/01/2014                                                                                     www.insuranceworld.gr

Διασταυρώσεις στοιχείων διενεργεί ήδη η τροχαία

Διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της δικής της data base, του αρχείου που διατηρεί το υπουργείο Μεταφορών και του αρχείου που διαχειρίζεται το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου, διενεργεί ήδη η τροχαία, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το στόλο των ανασφάλιστων οχημάτων, λίγο πριν το υπουργείο Οικονομικών καταθέσει στη βουλή τροπολογία για την αναθεώρηση του πλαισίου περί ασφάλισης οχημάτων, όπως αυτό περιγράφεται σήμερα στο ν.δ. 400/70.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τη σχετική ρύθμιση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, σε συναφές νομοσχέδιο, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο ασφάλισης των οχημάτων.

Ήδη πάντως, το πλαίσιο περί εντοπισμού των ανασφάλιστων οδηγών είναι σε ισχύ, όπως και το ηλεκτρονικό παράβολο για την πληρωμή των προστίμων, και το μόνο που απομένει είναι ο προσδιορισμός των οχημάτων που δεν φέρουν σήμα (υλοποιείται ήδη με τις προαναφερόμενες διασταυρώσεις)

Προ των πυλών το νέο σύστημα ασφάλισης των τριών πυλώνων

Asfalisinet.gr-Tα Νέα της Ασφάλισης     January 2, 2014 |

Χρονιά αλλαγής της φυσιογνωμίας του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα θα είναι το 2014 , εκτιμούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλισης ,καθώς από το 2015 ξεκινά η πλήρη εναρμόνιση του συστήματος ασφάλισης σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρχικού Μνημονίου με το ν 3863/2010.  Ετσι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (Λοβέρδου) επίκειται η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης για όλους στα 360 ευρώ και η γενικευμένη εφαρμογή της απονομής σύνταξης στο 67ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου.

Παράλληλα σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων οι νομοθετικές προσαρμογές στα νέα δεδομένα αλλά η σχετική κυβερνητική δέσμευση στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων με τους δανειστές , θα πρέπει να οριοθετηθεί και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα του συστήματος.
Ως προς τον πρώτο πυλώνα της κύριας και επικουρικής σύνταξης ο βασικός κορμός του θα είναι τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία ( με τις αντίστοιχες ενοποιήσεις) . Ωστόσο είναι αμφίβολο αν τα υπάρχοντα επικουρικά ταμεία μπορούν να επιβιώσουν και εκ των πραγμάτων , όπως επανειλημμένα έχει γράψει το asfalisinet.gr, τα περισσότερα θα ενσωματωθούν στα ταμεία κύριας ασφάλισης .
Για τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα έχει συσταθεί επιτροπή η οποία και μετά από σχετικές μελέτες που έχουν γίνει θα αναλάβει να διαμορφώσει εντός του έτους το πλαίσιο της λειτουργίας του δεύτερου πυλώνα ( που στην ουσία θα είναι επικουρικός και συμπληρωματικός στην κύρια ασφάλιση ) που θα περιλαμβάνει την επαγγελματική ασφάλιση με την συμμετοχή και των ασφαλιστικών εταιριών και με καθαρό κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ενώ ο τρίτος πυλώνας θα παραμείνει αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εταιρίες και θα είναι αμιγώς ιδιωτικός.

 

Όμιλος Ιντερσαλόνικα: Ισχυρή Οικονομική Βάση, Ανάπτυξη, Μείωση Ασφαλίστρων και Δικαιώματος, Διακανονισμοί με τους Συνεργάτες. Έτοιμος για την Αυριανή Αγορά!

24/ 12/ 2013 Από:

 

Και τι δεν περιλαμβάνεται στο Υπηρεσιακό Σημείωμα που απέστειλε η Διοίκηση του Ομίλου Ιντερσαλόνικα προς όλο το δίκτυο των Συνεργατών της! Οικονομικά στοιχεία που θα ζήλευαν πολλές εταιρείες. Ειδικά για την Ιντερασαλόνικα ΑΕΓΑ κερδοφορία 8 εκ. ευρώ, δείκτη φερεγγυότητας 230%, ασφαλιστικές προβλέψεις 183 εκ. ευρώ, ελεύθερη περιουσία κατάλληλη για ασφαλιστική τοποθέτηση 37 εκ. ευρώ. Για την Ιντερασαλόνικα Ζωής αύξηση νέας παραγωγής κατά 36% και βελτιωμένη κερδοφορία.

Αλλά ο Όμιλος Ιντερσαλόνικα δεν είναι μόνο… αριθμοί. Είναι από μήνες έτοιμος με συστήματα “τυπώνω-πληρώνω” και “πληρώνω-τυπώνω”, έχει εντάξει και εκπαιδεύσει το δίκτυό του, έχει εφαρμόσει τις επιταγές της Πράξης 31/30-9-2013 της ΤτΕ πριν την έναρξη εφαρμογής της. Προβλέπει διακανονισμό ευλόγου χρονικού διαστήματος για όλους τους Συνεργάτες του και βέβαια Άτοκο! Από 1-1-2014 μειώνει το Δικαίωμα Συμβολαίου, μειώνει τα Ασφάλιστρα και συνεχίζει…