Πόσο συχνοί είναι οι κίνδυνοι για το σπίτι μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Πόσο συχνοί είναι οι κίνδυνοι για το σπίτι μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, λέει μια παροιμία και όχι άδικα. Πολλές φορές εκεί που κανείς δεν το περιμένει συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα μικρά ή μεγαλύτερα που μπορούν να βάλουν σε μπελάδες και σε επιπλέον έξοδα τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου – πόσο μάλλον έναν νοικοκύρη που πληρώνει ήδη δόσεις στεγαστικού δανείου για το σπίτι του.

Αυτός είναι ο λόγος που ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο όχι μόνο δεν είναι περιττό, αλλά τουναντίον προσφέρεται γρήγορα και εύκολα – ακόμα και με ένα τηλεφώνημα, ένα σερφάρισμα στο Internet και σε λιγότερο από 5 λεπτά – ένα δίχτυ ασφαλείας, ειδικά για τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Γενικά στην αγορά υπάρχουν συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας στα οποία υπάρχει ένας συνδυασμός υπηρεσιών και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος των πιθανών κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ακίνητο.

Οι τράπεζες πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν ένα βασικό πακέτο που καλύπτει δύο βασικούς και πολύ συχνούς κινδύνους:

- Για την περίπτωση πυρκαγιάς: Σε αυτή την περίπτωση καλύπτονται οι ζημιές στην κατοικία σας που θα προκύψουν από ανάφλεξη ή αντικείμενο που πήρε φωτιά τυχαία, φωτιά σε δάσος, πτώση κεραυνού, η καταστροφή από καπνό.

- Για ζημιές από σεισμό, ένα θέμα που απασχολεί κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, καθώς ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα συμβαίνει ένας σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή μεγαλύτερος κάθε 18 ημέρες. Εννοείται δε ότι οι μικρότεροι σεισμοί είναι ακόμα πιο συχνοί: Ένας σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφεται στην Ελλάδα κάθε 5 μέρες!

Παρ’ ολ’ αυτά επειδή μπορεί η τράπεζα να ζητήσει από τον δανειολήπτη επιπλέον καλύψεις στην ασφάλεια του ακινήτου διατίθενται και αναβαθμισμένα πακέτα Value.

Σε αυτές τις επιπλέον καλύψεις περιλαμβάνονται μια σειρά από κίνδυνοι, τους οποίους συνηθίζουμε να αγνοούμε – δυστυχώς μέχρι να συμβούν.

Ένα από τα πιο αναπάντεχα προβλήματα, που καλύπτονται από αναβαθμισμένα πακέτα – μια γρήγορη έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο προσφέρει ακόμα και τη δυνατότητα να κλείσετε νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να ησυχάσετε – είναι η περίπτωση της διαρροής ή θραύσης σωληνώσεων ύδρευσης, θέρμανσης, ψύξης και αποχέτευσης. Υπολογίζεται ότι κάθε σπίτι θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, στον κύκλο χρήσης του από τον ιδιοκτήτη.

Επίσης συχνές είναι οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα ειδικά από πλημμύρες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια οι ζημιές από ακραίες πλημμύρες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα τετραπλασιαστούν! Και αυτός ο κίνδυνος καλύπτεται από αναβαθμισμένα προγράμματα ασφάλισης.

www.tanea.gr