Ασφαλιστική κάλυψη υγείας έχει ένας στους τρεις καταναλωτές

Αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις σε ποιότητα και άμεσης πρόσβασης που εντοπίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της «καπα research» για την υγεία τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών που συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια με μερική κάλυψη σε υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα σε σχέση με το 2012 – όπου ιδιωτική ασφάλιση για παροχές Check up είχε το 8,9% του πληθυσμού- το Σεπτέμβριο του 2014 το 21,8% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν ιδιωτικά προγράμματα με μερική κάλυψη. Επίσης ενώ το 2012 ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα είχε το 14,9%, το 2014 το 16,9% έχει πλήρη ιδιωτική κάλυψη για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σταδιακά την τελευταία διετία ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν συμβόλαια υγείας μειώθηκε και από 75,4 το 2012, το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους φτάνει στο 60,8%. Συνολικά – και σύμφωνα πάντα με την έρευνα – περίπου το 35,5% καλύπτεται από ασφαλιστικά προγράμματα υγείας.

διωτικά γίνονται οι περισσότερες εξετάσεις

Σε ιδιωτικά κέντρα επιλέγουν οι ασθενείς για να κάνουν τις εξετάσεις τους, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα το 66% πραγματοποίησε τους τελευταίους έξι μήνες εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό με παραπεμπτικό του ταμείου, το 20,2% σε ιδιωτικό διαγνωστικό καλύπτοντας οι ίδιοι τη δαπάνη ή ιδιωτική τους ασφάλεια και το 9,1% σε κρατικό νοσοκομείο με παραπεμπτικό.

265 ευρώ πληρώνει ο Έλληνας για πρωτοβάθμια περίθαλψη

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τα χρήματα που πληρώνει κατά κεφαλήν ο Έλληνας για δαπάνες υγείας. Τους τελευταίους έξι μήνες κατά μέσο όρο ο πολίτης ξόδεψε – ανεξάρτητα από την κάλυψη του ταμείου – 265 ευρώ για πρωτοβάθμια περίθαλψη, 103 ευρώ για φάρμακα, 74 ευρώ για επισκέψεις σε γιατρούς, 61 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και 25 ευρώ για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό.

Όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε σχέση με τρία χρόνια πριν ένας στους δύο πληρώνει ακριβότερα τα φάρμακα, τη νοσηλεία και τις ιατρικές συσκευές.

Insurance World

Leave a Comment