Πως να επιλέξτε συνταξιοδοτικά προγράμματα από τις ασφαλιστικές εταιρίες

http://asfalisinet.gr/2013/11/27

Οι αλλαγές που επέρχονται στα κοινωνικά ασφαλιστικά προγράμματα μειώνουν όλο και περισσότερο τις συνταξιοδοτικές προσδοκίες των ασφαλισμένων οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή σύνταξη αναγκάζονται τώρα η στο μέλλον να καταφύγουν και σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Έτσι μπορεί παλιότερα η ιδιωτική ασφάλιση σύνταξης να μην ήταν και τόσο αναγκαία, σήμερα όμως που οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν δεν υπάρχει κατηγορία κοινωνικής και οικονομικής τάξης που να μην έχει ανάγκη μια τέτοια επιλογή.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των συνταξιοδοτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων προσφέρουν συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής, σταθερού ή αυξανόμενου ποσού μηνιαίας σύνταξης, όπως επίσης και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα κέρδη που θα προκύψουν από την απόδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων.
Επίσης ανάλογα με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει και τον τρόπο καταβολής των ασφαλίστρων που μπορεί να είναι είτε περιοδικά είτε με εφάπαξ καταβολή. Όπως επίσης υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μηνιαίας η εφάπαξ καταβολής του συσσωρευμένου κεφαλαίου (ή συνδυασμού τους) στην έναρξη της συνταξιοδότησης.
Επιπλέον στα ιδιωτικά ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει το πρόγραμμα πριν την λήξη του , επίσης να μεταβιβάσει αυτόματα τη μηνιαία σύνταξη ή ένα ποσοστό της στους δικαιούχους που αυτός θα ορίσει στην ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και να επιλέξει εάν αυτό θα συμβαίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή εφόρου ζωής του.
Οι κυριότερες επιλογές ως προς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι:
-Καταβολή ετήσιου ασφαλίστρου για συνταξιοδότηση ισόβιας χρονικής διάρκειας
-Καταβολή ετήσιου ασφαλίστρου για μηνιαία αυξανομένη σύνταξη
-Καταβολή εφάπαξ ασφαλίστρου με σκοπό τη σύνταξη-αποταμίευση.

Leave a Comment