Καμπανάκι για τις ΕΠΥ στον επόπτη

STOP

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η δραστηριότητα των Ασφαλιστικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, με τα στελέχη της αγοράς να διαμαρτύρονται εντόνως για το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρεμβαίνει προκειμένου να περιορίσει την παρουσία των εν λόγω εταιρειών στη λογική του νόμου.

Σύμφωνα με ανώτατους κύκλους της αγοράς, το χαρτοφυλάκιο των ΕΠΥ περιλαμβάνει περί τις 500.000 οχήματα, με την τάση να παραμένει ανοδική, λόγω των δραματικών περικοπών που έχουν δεχθεί τα οικογενειακά εισοδήματα. Οι καταναλωτές, πλέον, επιλέγουν ασφαλιστική εταιρεία και πρόγραμμα ασφάλισης, προτάσσοντας ως βασικότερο κριτήριο το κόστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τιμολόγηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά, που πολλές φορές δεν εξασφαλίζουν στις εταιρείες την κερδοφορία τους.

Ήδη στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις επτά με οκτώ ΕΠΥ και όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, αν δεν υπάρξει παρέμβαση της ΤτΕ, αν η εποπτική αρχή δεν ζητήσει από τις εταιρείες αυτές να μετατραπούν σε υποκαταστήματα ασφαλιστικών εταιρειών ή σε Α.Ε., τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα των ΕΠΥ να υπερβεί το 10% του συνολικού στόλου οχημάτων της χώρας.

Μάλιστα, όπως δηλώνεται, εν όψει του Solvency II, αλλά και μετά τα αποτελέσματα των stress tests των ασφαλιστικών εταιρειών, η Εποπτική Αρχή θα έπρεπε μάλλον να επισπεύσει κάθε σχεδιαζόμενη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να προλάβει τα χειρότερα.

insuranceworld.gr