Βόμβα στις συντάξεις με αυξήσεις 5 ετών και μείωση στη βασική

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί αυτή τη φορά θέμα ασφαλιστικού καθώς οι έως τώρα αλλαγές έχουν καταστήσει βιώσιμο το σύστημα ως το 2060 ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις

Πλέον όλα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε σύνταξη από δω και πέρα θα δουν τις αποδοχές τους να πέφτουν κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα … χάσουν το τρένο της συνταξιοδότησης καθώς έρχονται αυξήσεις στα όρια.

Το νέο σύστημα προβλέπει αύξηση των ορίων κατά πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γεγονός που αυξάνει τα έτη σε 20 από τα 15 που είναι σήμερα κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις συντάξεις με βαρέα και ανθυγιεινά.

Ταυτόχρονα από το νέο έτος, άρα και για όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της βασικής σύνταξης με βάση μια σειρά από όρους.

Όλα δείχνουν ότι με τη βασική σύνταξη στα 360 το σύστημα δεν αντέχει και θα χρειαστούν αναπροσαρμογές προς τα κάτω. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για βασική κοντά στα 320 ευρώ.

www.newsit.gr

Στο 1 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τα οχήματα από τις πλημμύρες

Περιορισμένης έκτασης εκτιμάται ότι είναι οι αποζημιώσεις τις οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές που υπέστησαν ακίνητα και αυτοκίνητα μετά τις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν γειτονιές τη Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Το γεγονός ότι τα ασφαλισμένα ακίνητα για ζημιές από φυσικά φαινόμενα και ακραία καιρικά γεγονότα είναι λιγότερα από το 10%, φαίνεται πως «έσωσε» τις ασφαλιστικές από αποζημιώσεις, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι για πολλοστή φορά εκλιπαρούν το κράτος να τους καλύψει οικονομικά.

Όσο για τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά, και που από μια πρώτη καταμέτρηση φαίνεται ότι φτάνουν στα 170, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιβαρυνθούν με ένα ποσό που, από μια πρώτη προσέγγιση που επιχειρούν παράγοντες της αγοράς, θα είναι σε σύνολο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό βέβαια στο βαθμό που τα συγκεκριμένα οχήματα θα είναι ανάλογα ασφαλισμένα, διότι οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι λόγω της κρίσης και της ανάγκης που υπάρχει για μειωμένα ασφάλιστρα πολλοί από τους κατόχους ΙΧ οχημάτων προτιμούν την κάλυψή τους μόνο για τις υποχρεωτικές από το νόμο παροχές (υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες από τροχαίο ατύχημα).

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν αρκετοί από τους κατόχους των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές την περασμένη εβδομάδα, να διαπιστώσουν ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους δεν τους καλύπτει για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, οπότε θα παραμείνουν ακάλυπτοι.

insuranceword.gr