ICAP: Στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα 28 ασφαλιστικές

Στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εντάσσονται 28 ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην έρευνα στο σύνολο των 500 εταιρειών με ebitda 13,2 δις, οι ασφαλιστικές εμφανίζουν ebitda 499 εκατ. και κερδη προ φόρων 467 εκατ. . Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των Business Leaders in Greece είναι τα κέρδη ebitda, δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Με βάση τα κέρδη προ φόρων οι ασφαλιστικές συμμετέχουν κατά 6,1%, στο σύνολο των 500, ενώ κατά 63,2% συμμετέχουν οι τράπεζες και το factoring. Βλέποντας τα στοιχεία με βάση τους κύκλους των εργασιών του 2013 παρατηρούμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτρελεί το 5,2%, ρο 32,3% οι λοιπές υπηρεσίες, το 26,2% το εμπόριο και το 25,3% η βιομηχανία.

Οι εταιρείες που βρίσκονται στους Business Leaders είναι:

ICAP_1

Πηγή: ICAP

Νοσηλεία ανασφάλιστων: Ναι μεν, αλλά…

Όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές των ανθρώπων του δημόσιου συστήματος υγείας, που κάνουν λόγο για μετ’ εμποδίων περίθαλψη των ανασφάλιστων, παρά τη θεσμοθετημένη κάλυψη τους. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια βάζουν εισοδηματικά κριτήρια για την περίθαλψη τους.

insurance world.gr

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας

Στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας στρέφονται οι Έλληνες καταναλωτές, όντας απογοητευμένοι
από τις παροχές του δημοσίου τομέα. Το περιορισμένο εύρος των καλύψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία αλλά και η έλλειψη υπηρεσιών ποιότητας έχουν τα τελευταία χρόνια προσανατολίσει τους καταναλωτές σε ιδιωτικές λύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου -με βάση την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τη δημόσια υγεία- η χώρα μας τοποθετείται στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, μόλις μία θέση πριν από τη Ρουμανία.

Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης πως τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα κρατικά νοσοκομεία, καθώς
το 78% πιστεύει ότι μπορεί να υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στο ΕΣΥ. Ικανοποιημένος από τη
λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων και του ΕΣΥ δηλώνει ένας στους τέσσερις πολίτες.

Σταδιακά οι Έλληνες τοποθέτησαν υψηλότερα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό την κάλυψη της υγείας τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες δημιούργησαν ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να καλύψουν όλο το εύρος των αναγκών.

Έτσι μαζί με τα προγράμματα ισόβιας διάρκειας, εμφανίστηκαν και τα προγράμματα ετήσιας διάρκειας, με τις
εταιρείες να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική σε αυτό τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προγραμμάτων που σημειώνουν ανάπτυξη είναι και τα συμβόλαια στα οποία υπάρχει αποκλειστική συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου το κόστος είναι πολύ προσιτό για τον ασφαλισμένο.

Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής, Ηρακλής Δασκαλόπουλος, «η κύρια τάση που διαφαίνεται στον κλάδο είναι η στροφή σε αυτόνομα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας αντί των ισόβιας διάρκειας προσαρτημάτων σε συμβόλαια ζωής. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς σε περιβάλλον Solvency II η διάθεση προγραμμάτων ισόβιας διάρκειας είναι εξαιρετικά δαπανηρή και απαιτεί τη δέσμευση δυσανάλογα υψηλών κεφαλαίων. Η στροφή αυτή είναι εμφανής από τη μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων που παρατηρείται από έτος σε έτος στον κλάδο των ανεξάρτητων ασφαλίσεων υγείας και αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα».

Πηγή: Insurance World Περιοδικό